YAŞAM ALANLARININ ODAK NOKTASI: TV ÜNİTESİ SEÇİMİNDE 3 ÖNEMLİ NOKTA

YAŞAM ALANLARININ ODAK NOKTASI: TV ÜNİTESİ SEÇİMİNDE 3 ÖNEMLİ NOKTA;

İÇ MİMARİDE TV ÜNİTESİ

Tv ünitesi, iç mimari tasarımda önemli bir etkiye sahiptir. Yaşam alanlarının tasarımında mekanı çevresinde yapılandıran bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Mekanın kimliğini oluşturmada büyük önem taşıyarak, çevresinde uzun saatler geçirdiğimiz alanlar haline geliyor.

Günümüzde özellikle salon ve oturma odalarının odak noktasını oluşturan üniteler, hareketli mobilyaların konumlandırılmasında da etkin rol oynuyor. Ünitenin konumlandırıldığı alan göre koltuk, masa, sehpa gibi diğer elemanların yerleşimi sağlanıyor. Mekanların stilini yansıtan bu alanlar çeşitli materyallerde oluşturulabiliyor. Mekanın anahtar parçası olan tv üniteleri stilini yansıtma konusunda da kullanıcıya büyük olanak sağlıyor. Yaşam alanının ihtiyacına göre tasarlanan tv üniteleri; kullanıcı kitlesi, mekan boyutu ve depolama ihtiyaçları gibi ana başlıklar etrafında şekilleniyor.

tv ünitesi

1. MEKANA UYGUN BOYUTLARDA KONUMLANMIŞ TELEVİZYON ÜNİTESİ

Tv ünitesi tasarımında dikkat edilecek ilk unsur mekanın boyutlarına uygun bir televizyon seçmek olacaktır. Görüş kalitesinin sağlanması için televizyon inçleri ve alan m²’si arasındaki ilişkiyi dikkate almak gerekir. Yine konforlu bir izleme deneyimi için oturma alanı ile televizyon arasındaki mesafe göz ardı edilmemelidir. Ortalama olarak televizyon inç ’inin 1,2 katı olacak şekilde mesafe bırakmak yeterli konforu sağlayacaktır.

Örneğin 75 inç bir televizyon için 90 inç bir mesafeye yani 2,3 metre uzaklığa oturma alanı konumlandırılabilir. Aksi takdirde kullanıcı görme bozuklukları, baş ağrısı gibi sorunlar yaşayabilir. Küçük m²’li odalarda kullanılan büyük inçli televizyonlar bütün odağı kendine çekerek mekandaki diğer elemanları bastıracaktır. Ayrıca yorucu ve sağlıklı olmayan bir seyir sunacağı için kullanıcı açısından oldukça yanlıştır. Tam tersi olarak büyük bir odada kullanılan küçük inçli bir televizyon görüşü zorlaştıracaktır. Estetik açıdan da hoş olmayan bir görüntü sağlayacaktır. Her tasarımda olduğu gibi tv ünitesi tasarımında da ölçü ve denge en önemli ve dikkat edilmesi gerekilen hususlardandır.

2. İŞLEVSEL VE DEKORATİF TELEVİZYON ÜNİTELERİ YAŞAM ALANLARINI ZENGİNLEŞTİRİR

Televizyon üniteleri yalnızca tek işlevli olarak düşünülmemelidir. Televizyon konumlandırılan bu alanlar aynı zamanda birer depolama alanı, kitaplık, aksesuar sergi alanı yani dekoratif bir eleman olarak düşünülmelidir. Odanın odak noktası haline gelen bu alanlara bakarak uzun saatler geçirdiğimizi düşünürsek dekoratif faktörler estetik açıdan ele alınmalıdır. Mekanın boyutları göz önüne alarak konumlandıracağımız çekmece, dolap ve raflar tv ünitelerinin işlevselliğini artıracaktır.

Ünitelerde şömine kullanımı yine oldukça yaygın ve işlevsel bir seçimdir. Özellikle elektrikli şömine kullanımı uygulama açısından zorlukları kaldırarak konforlu ve sıcak bir ortam sağlar. Ünitenin tasarımına göre konumu ve boyutu ayarlanan şömineler, etrafında uzun sohbetler yapılacak keyifli alanlardan biridir.

Ayrıca aksesuar kullanımı tv ünitelerinin yaşayan birer eleman haline gelmesinde büyük rol oynar. Yeterli alan dahilinde kullanılan vazo, heykel, çiçek ve kitaplar mekanı zenginleştirecektir. Her birinde harmoni ve uyum çok önemlidir. Kullanılan her obje birbiriyle dengeli olmalı aşırıya kaçılmamalıdır.

Doğru aydınlatma tasarımda önemli noktalardan biridir. Kullanılan dolap veya rafların altlarında konumlanan gizli led ışıklar daha vurucu bir etki bırakacaktır. Ünitelerde aplik kullanımı genel aydınlatmaya destek sağlarken dekoratif alarak destekleyici bir eleman haline gelecektir. Tasarıma göre günışığı tonlarındaki aydınlatmalar mekana daha sıcak bir hava katacaktır.

tv ünitesi

3. TV ÜNİTELERİ MEKANIN STİLİNİ YANSITIR

Mekanda oldukça önem taşıyan tv üniteleri özellikle salon mobilyaları içinde en büyük ve gösterişli olandır. Bu sebeple ünite tasarımı tüm salon konseptini yansıtan bir hamle olacaktır. Malzeme kullanımına göre şekillenen tarzlardaki üniteler kullanıcı istek ve ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli stillerde olabilir. Modern, minimal, klasik, iskandinav, country gibi stillere sahip mekanlar tv ünite tasarımları ile daha vurucu hale getirilebilir.

Örneğin mekanda daha lüks ve elegan bir görünüm sağlanmak istenirse bookmatch mermer panel, pirinç, ayna, parlak lake gibi çeşitli malzemelerin birleşiminden güzel bir harmoni ortaya çıkarılabilir. Daha modern bir ünite tasarımında ise derzli panel, mat lake, reflekte cam, metal profil gibi materyaller kullanılabilir. Veya country tarzındaki mekanlarda masif ahşap, rattan, hasır gibi dokulardaki üniteler alana uyum sağlayacaktır. Mekanı destekleyici ve tamamlayıcı elemanlar olsalar da aslında mekanların başrollerini alırlar.

Çeşitli malzeme kullanımı tv ünitelerinin daha şık ve elegan görünmesini sağlayacaktır. Buradaki en önemli kısım denge olmalıdır. Kullanılan her doku birbiriyle uyumlu ve dengeli olmalıdır. Aksi halde birden çok malzeme kullanımı karmaşıklığa yol açacaktır. Yorucu ve uyumsuz materyal kullanımı mekanların dinamiğinin bozulmasına ve stil bütünlüğünün zarar görmesine neden olacaktır.

Kullanılan mekanın ruhunu yansıtan tv üniteleri; günümüzde konutların, ofislerin ve bekleme alanlarının olmazsa olmazı durumundadır. Kullanıcıyı etrafında birleştirirken, aynı zamanda birden çok işlevi olan tasarım elemanlarından biridir. Estetik açıdan büyük bir destekleyici olmasının yanı sıra kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda depolama ve sergi alanlarına dönüşen bu elemanlar birçok açıdan yaşam alanlarının vazgeçilmez parçaları haline gelmiştir.

Mekanda tv üniteleri ile uyumlu kullanılabilecek duvar panelleri ile ilgili yazımızı okumak için tıklayınız.