3 ADIMDA İÇ MİMARİ PROJELENDİRME VE UYGULAMA AŞAMALARI

projelendirme ve uygulama

3 ADIMDA İÇ MİMARİ PROJELENDİRME VE UYGULAMA AŞAMALARI

İç mimarlık hizmeti mekanın tüm ihtiyaçlarının tespit edilip, estetik değerleri göz önünde bulundurarak mekanın işlevine uygun olacak şekilde yapılacak tasarımları kapsar. Birçok alanda ihtiyaç haline gelen bir disiplin olan iç mimarlık kullanıcıların yaşamlarını kolaylaştırarak, her bir metrekaresi düşünülmüş tasarımlar sunar.

İç mimari tasarımda planlama en önemli noktalardandır. İnşaatın oluşum sürecinden itibaren planlanan iç mekan tasarımları bir bütün olarak ilerlemeyi sağlarken hata riskini en aza indirger. Çünkü yapının en önemli noktası onun kullanımıdır. Bu da iç mimari tasarımdan geçer. Kısacası yapı tasarımı mekanın içinden başlar. İç mekan projelendirmesi sonucu görmeyi sağlar ve süreçte yapılacak çalışmayı planlar. Mekanların 2 veya 3 boyutlu şekilde son halini kullanıcıya sunar. Böylece doğru planlamayla sonuca adım adım ulaşır.

1- İÇ MİMARİ PROJELENDİRME VE UYGULAMADA İLK AŞAMA: KULLANICI İSTEK VE İHTİYAÇLARI İLE TASARIMI BULUŞTURMA

İç mimari tasarımlarda ilk olarak müşterinin istek ve ihtiyaçları belirlenmelidir. Hangi tarzlardan hoşlandığı, mekanı kaç kişinin kullanacağı, ihtiyaç olan oda sayıları ve hangi amaçla kullanılacağı, depolama ihtiyaçları gibi bir çok açıdan iç mekanın fonsiyonları belirlenir. Farklı tarzlardaki iç mekan tasarım örnekleri müşteri ile paylaşılarak fikirlerinin oluşumunda yardımcı olunabilir. Mimar ile müşteri arasında fikir alışverişinde bulunarak mekanın daha verimli ve estetik bir şekilde kurgusu yapılır.

Daha sonra mekanın keşfi yapılır. Tüm gerekli ölçüler alınarak, mevcut durumlar değerlendirilir. Tesisat, elektrik ağı gibi parametreler kontrol edilerek mekan bir bütün olarak incelenir. Pencere boyutları, güneş açısı gibi faktörler hesaba katılarak incelemeler yapılır. Bu aşamadan sonra bir planlama çözümü yapılarak tasarım projesi oluşturulur. Çeşitli alternatiflerde yerleşim planı örnekleri çıkartılarak projenin genel kurgusu çözülür.

iç mimari projelendirme

2- İÇ MİMARLIKTA PROJE VE MEKANIN BULUŞMASI

Müşteriler ile iç mekan planlaması konusunda ortak fikre vardıktan sonra ön proje aşamasına geçilir. Bu aşamada görselleştirme devreye girer. Tasarım projesinin 3 boyutlu çizim aşaması, mekanın seçilen mobilya ve malzemelerle bitmiş halinin 3 boyutlu görsellerini sunduğumuz aşamadır. Bu aşamada mekanın tarzı oluşmaya başlar. Malzemeler, dokular, renkler mekanı hissetmemizde büyük katkı sağlar.

Projenin gerçek mobilya ve malzemelere yansıtılması pek çok açıdan kolaylık sağlar. Mekanın bitmiş halini hayal etmek müşteriler için zorlayıcı olabilirken, 3 boyutlu çizimlerle sağlanan veriler mekanın somut bir hale dönüşmesini sağlayarak sağlam adımlarla ilerlemeyi sağlar. Bu aşamada sabit, hareketli tüm mobilyalar detaylarıyla projeye işlenir. Mekan boyutları ve ihtiyaçları dahilinde özel tasarım mobilyalar oluşturulur. Bu da iç mekanın özel ve tek olmasını sağlar. Ön proje aşaması sonucunda proje revize edilerek son haline ulaşır. Projede tercih edilen renk, malzeme, mobilya ve uygulamalar ön proje aşaması ile birlikte kesinleşir.

Görselleştirme aşamasının ardından onaylanan projenin uygulamaya geçilmesi için teknik çizimleri yapılarak uygulama projesi aşamasına geçilir. Gerekli ölçümler sağlanarak teknik çizimler yapılır. Plan yerleşimleri, kesitler, tavan ve döşeme planları, elektrik, aydınlatma havalandırma ve tesisat planları, mobilya detayları ve nokta detayları çizilir. Tüm mobilyaların detaylı çizimleri yapılır. Dolapların iç bölmeleri ihtiyaç doğrusunda kurgulanır ve müşteriye sunulur. Yine mutfak iç mekanizmaları müşteri ile birlikte kararlaştırılır.

Bu aşamada projede kullanılacak tüm elemanların detaylı listeleri çıkarılır. Bu listelerin sonucunda projenin uygulaması için gerekli bütçe ve zaman belirlenmiş olur. Malzeme ve mobilya listesi, vitrifiye ve armatür listesi ve aydınlatma listesi oluşturulur. Projenin fiyat listesi oluşturulur. Projelendirme aşaması, konsept projede belirlenen tasarımın hayata geçişi açısından çok önemlidir. Konsept projede tasarlanan mekanı oluşturacak tüm malzeme, mobilya ve uygulamalar detaylıca belirlenir. Belirlenen detaylar üzerinden müşterilere farklı seçenekler sunularak seçim yapmasında yönlendirmeler yapılabilir.

projelendirme ve uygulama

3- SONUÇLARI GÖRECEĞİMİZ AŞAMA: UYGULAMA AŞAMASI

Uygulama aşaması tüm çizimler ve veriler ışığında mekanın tamamlanmasıdır. Mimarin kontrolüyle anahtar teslim olacak şekilde her detayıyla doğru bir sonuca ulaşmak projeye sadık kalınarak ilerlemek bu aşamada oldukça önemlidir. Uygulama ekiplerinin planlama ve organizasyonu sağlanarak sürekli olarak ekiple temasta olunur ve kontrolü sağlanır.

Uygulama projesi, önceden belirlenen iş planına uygun bir şekilde devam eder. Bu sürecin kontrolü ve takibi mimar tarafından gerçekleştirilir. Bir mimar ile iş takibi sağlamak tasarımın doğru uygulanmasını sağlayarak sonuca daha hızlı ve güvenli ulaşmayı sağlarken yanlış ve gereksiz harcamalardan korur. Bu aşamada müşteri ile haftalık raporlar paylaşılarak projenin işleyişi hakkında bilgi verilir.

Mimar mobilyaların üretimini kontrol ederek atölyelerde aşamaları takip eder. Renk, malzeme seçimleri yapar. Projenin aksesuarlarına kadar her detayıyla ilgilenerek bir bütün halinde projeyi anahtar teslim olacak şekilde tamamlar ve teslim eder.

İç mimari projelendirme ve uygulama aşamaları doğru adımlarla ilerlendiği sürece güzel sonuçlar vererek kullanıcılara keyifli ve estetik deneyimler sunar. Konforlu ve ergonomik ve stil sahibi iç mekan tasarımları kişiye özel olduğu için kullanıcı ihtiyaçlarına cevap verir ve uzun yıllar zevkle kullanılacak yaşam alanları oluşturur.

İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz 2023 sonbahar dekorasyon trendleri yazımızı okumak için tıklayınız.

İzmir iç mimar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir