3 BAŞLIKTA MİMARİ BALKON TASARIMI

MİMARİ TASARIMDA BALKON TASARIMI

MİMARİ BALKON TASARIMI

Havaların sıcak olduğu günlerde yaşam alanlarının kaçış noktası balkonlar, birçok açıdan mekanları destekler ve cezbedici hale getirir. Küçük veya büyük olması fark etmeksizin işlevsel ve kullanıcı ihtiyaçlarına cevap veren mimari balkon tasarımı her zaman için reddedilmeyecek mekanlardandır. İç ve dış mekan arasında köprü görevi gören bu alanlar, sıcak yaz akşamlarında uzun saatler keyifli vakit geçirebildiğimiz, kış mevsiminde çeşitli yöntemlerle kapatarak kış bahçesi haline getirdiğimiz, yeterli alan dahilinde depolama alanlarıyla işlevsel kullanılabilen çok fonksiyonlu mekanlardır. Çeşitli hareketli mobilyalarla ve bitkilendirme ile yerleşimi sağlanan mimari balkon tasarımı, birçok farklı stilde oluşturulabilir. Genellikle rahat, konforlu ve kullanışlı mimari balkon tasarımları tercih edilen balkonlarda, kullanıcı ihtiyaçları dış etkenler, hava koşulları, güneş açısı gibi parametrelerde tasarımda dikkat edilmesi gerekilen hususların başında gelir.

1. MİMARİ BALKON TASARIMI İÇİN DIŞ ETKENLER HESABA KATILMALI

Mimari balkon tasarımı için en hassas noktaların başında dış etkenler gelir. Dış mekana bağımlı olan bu mekanlar özellikle açık olarak kullanılıyorsa muhakkak dış mekan ve hava koşulları dikkate alınmalıdır. Güneşin gün içindeki geliş açısı düşünülmeli buna uygun olarak tedbirler alınmalıdır. Çeşitli materyallerle güneş kırıcı yöntemler kullanılmalıdır. Gün ışığını kırmak için ahşap, kumaş, metal gibi malzemelerden tenteler kullanılabilir veya şemsiye, perde gibi noktasal koruyucular tercih edilebilir. Mobilya seçimi de buna uygun olmalı güneşten etkilenmeyen malzemelerde seçimler yapılmalıdır. Rüzgar yine dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir. Balkon sürekli rüzgar alan bir konumda ise kapatılmalı, açık kullanılmak isteniyorsa mobilyalar sabitlenmelidir. Yağmur gibi diğer hava şartları da dikkate alınmalı mobilya yerleşiminde göz önüne alınmalıdır.

Ses yine balkonlarda en önemli konulardan biridir. Özellikle şehir içinde bulunan balkonlarda en büyük sorunlardan biridir. Bunun önlenmesi için en doğru seçim balkonları ısı ve ses yalıtımlı malzemelerle kapatmak olacaktır. Yalıtımlı cam balkonlar kullanıcıya birçok açıdan konforlu bir kullanım sağlayacaktır. Isı yalıtımı yine balkonlarda son derece önemlidir. Kış aylarında ısıtma problemi olan bu alanların kapatılması iklimlendirmeye bir nebze olsun destek sağlayacaktır. Yine de çeşitli yöntemlerle ısıtma sağlanmalıdır. Yeterli alan dahilinde şömine tercih edilen balkonlarda hem sıcak bir ortam oluşacak hem de ısıtma sağlanacaktır. Elektrikli veya odunlu şömine kullanımı mekanın uygunluğuna göre tercih edilebilir. Buna ek olarak iç mekan gibi planlanıp ısıtma ev ile bağlantılıda sağlanabilir.

Çoğunlukla yaz aylarında açık olarak kullandığımız balkonları kış aylarında kapatma ihtiyacı duyarız. Bu ihtiyaç çeşitli materyallerle sağlanabilir. Çoğunlukla tercih edilen yöntem camlı sistemler olsa bile, ahşap paneller, perdeler, bambu paneller, sarmaşıklar gibi birçok seçenek mevcuttur. Camlı sistemler bunların içinde en dayanıklılarından biri olduğu için tercih edilenler arasında birinci sıradadır. Katlanır cam balkon sistemi, alüminyum kapatma cam balkon sistemi, sürgülü cam balkon sistemi, giyotin cam balkon sistemi gibi birçok sistem günümüzde uygulanabilmektedir. Kullanıcı ihtiyacına göre tasarlanan bu sistemler gün ışığına göre filmli de üretilebilmektedir.

MİMARİ TASARIMDA BALKON TASARIMI

2. AZ ALANDAN ÇOK VERİM SAĞLANACAK MİMARİ BALKON TASARIMI

Şehir hayatında çok katlı yapıların balkon m²’leri genellikle küçük tutuluyor. Bu nedenle aktif olarak kullanılmayan balkonlar yalnızca depolama alanı olarak kullanılıyor. Ancak dikkat edilecek birkaç nokta ve doğru mobilya seçimiyle balkonları hem yaşam alanı hem de depolama alanı olarak kullanmak mümkün. İlk olarak kullanıcı ihtiyaç ve istekleri belirlenmelidir. Örneğin bu küçük mekanda bir depolama alanı isteniyorsa derinliği daha düşük dolaplar kullanılarak iç bölümlendirmeleri kullanışlı olacak şekilde tasarlanmalıdır. Eğer boş duvarlar mevcut ise bu alanlarda da duvara monte dolap alanları oluşturulabilir. Daha sonra hareketli mobilya konumlandırmaları yapılmalıdır. Kullanıcı ihtiyacına göre daha minimal mobilya seçimi yapılmalıdır. 2 veya 4 kişilik küçük bir masa ve sade yalın tasarımda sandalyeler tercih edilebilir.

Mimari balkon tasarımı ile  dış mekanın bağlantısı olduğu ayrıca göz ardı edilmemelidir. Mobilya seçiminde bu göz önüne alınmalı dış etkenlere dayanıklı bahçe mobilyaları tercih edilmelidir. Yine masa tercih edilmiyorsa sade ve küçük ölçülerde oturma grubu tercih edilebilir. Sedir kullanımı dar alanlarda tercih edilen işlevsel bir tercih olabilir. Özellikle sandık tipinde olan sedirler bu küçük alanlarda kullanıcıya depolama alanı sunabilir.

Küçük mimari balkon tasarımı için özellikle duvarlar iyi değerlendirilmeli ve her bir duvar bir dekorasyon alanı olarak düşünülmelidir. Dikey bitkilendirme, ahşap paneller, televizyon duvarı, tablo ve duvar aksesuarı, aplik gibi elemanlar duvar tasarımında kullanılabilir. Küçük m²’li balkonlarda korkulukların şeffaf olması mekanın daha ferah olarak algılanmasını sağlayacaktır. Korkuluk çevresinde yapılacak bitkilendirme tasarımı iç mekanın gizliliği sağlarken aynı zamanda estetik açıdan da destek sağlayacaktır.

 

MİMARİ TASARIMDA BALKON TASARIMI 2

3. İÇ MİMARLIKTA BALKON TASARIMI: BALKONLAR ŞÜPHESİZ YAŞAM ALANLARININ EN KEYİFLİ MEKANLARININ BAŞINDA GELİYOR

Konforlu, keyifli, stil sahibi bir balkonda kim vakit geçirmek istemez ki? Özellikle sıcak günlerde her gün uzun saatler geçirdiğimiz, baharda havaların serinlemesiyle battaniye ve bir kahveyle kafa dinlediğimiz, kışın camından kar yağmasını izleyeceğimiz keyifli ve huzurlu mekanlardandır. Yani doğru tasarımlarla her mevsimde kullanışlı olması mümkündür. İstek ve ihtiyaçlar doğrultusunda tasarlanmış doğru yerleşime sahip balkonların yaşanır bir havaya bürünmesi şüphesiz küçük dokunuşlarla olacaktır. Bitkilendirme özellikle balkonlarda olmazsa olmaz denilebilir.

İç mekana uygun seçilecek bitkiler iyi bakıldığı sürece uzun yıllar bizlere arkadaş olacaktır. Bitkiler; saksı bitkileri, dikey bitkiler, tavandan sarkıt bitkilendirme gibi birçok seçenekle karşımıza çıkar. Balkonların boyutunun elverdiği müddetçe bitkilendirme eklemek mekanları daha yaşanır, neşeli ve canlı tutacaktır.

Mimari balkon tasarımı, keyifli köşeler oluşturmak daha çekici bir ortam sunar. Örneğin uygun bir alana konumlanmış tek bir hasır berjer ve yan sehpa hoş bir okuma köşesi olabilir. Yine sallanır bir koltuk ve ufak bir raf ünitesi hoş bir dokunuş olacaktır. Büyük ve yumuşak minderlerle de rahat bir köşe oluşturulabilir. Aksesuarlarla bu mekanları desteklemek bütün bir görünüm sağlayacaktır. Çeşitli boyutlarda küp ve vazolar, hasır kilimler, çeşitli dokularda kırlentler, koltuk şalları, mumlar ve fenerler balkonun havasını bir anda değiştirecektir.

Hepimizin içinde olmaktan keyif aldığı balkonlar birkaç dokunuşla daha da keyifli hale getirilebilir. Dikkate alınacak etkenlerle tasarımlar sürdürülebilir ve ergonomik olacak, çeşitli stiller ve dokunuşlarla kişiselleşerek dengeli ve konforlu alanlar oluşacaktır.

Sonbahar dekorasyon trendleri ile ilgili yazımızı okumak için tıklayınız.

Sonbahar dekorasyon trendleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir